Strange Currencies

Endnu en blog om rollespil…

Research af krimigenren – til scenarieprojekt

Af de danske rollespilsblogs jeg fast læser (bl.a. Sort Forsyning, Stemmen fra Ådalen, Olivers Tegninger om Rollespil og Reservoir Elves), er alle bloggere ivrige bidragsydere af egne scenarier til diverse cons i Danmark. Og dette misunder mig, grænseløst. Jeg har tidligere forsøgt at skrive et con-scenarie (her), men det ebbede ud i sandet. Men, nu skal det være… 

Det hele starter med en god idé. En kreativ tanke som er vedblivende. Og så er det, at man forelsker sig og fastholder idéen og forsøger at manifestere den til en egentlig tilblivelse. Og således forholder det sig med min idé til mit con-scenarie. Jeg havde en grundlæggende idé til et krimiscenarie. Dette resulterede i, at jeg dykkede dybere ned i krimigenren og søgte inspiration i genrens facetter.

Dette er således nu blevet til min første egentlige research på vejen mod mit første con-scenarie.

KRIMIENS GENRER
Som udgangspunkt er der altid to historier i en kriminalfortælling: historien om forbrydelsen og historien om opklaringen. Det er forholdet mellem de progressive elementer (målrettede i forhold til opklaringen) og de digressive elementer (vildspor), der bestemmer den spænding, læseren føler, og i dette forhold er forsinkelsen et nøglebegreb. Hvor opklaringen indebærer en logisk og kronologisk rekonstruktion, udgør vildsporene den nødvendige forudsætning for den tilfredshed, læseren føler, når sammenhængen endelig går op for én. Derfor er forsinkelse via diverse teknikker så nødvendig. Dette sker via suspense. Suspense-begrebet angiver i sig selv, at spændingen trækkes ud.

Krimigenren er har to overordnede grundtyper; den engelske og klassiske puslespilskrimi, og den amerikanske hårdkogte krimi. Begge typer har gådefortællingens karakter. Men hvor den klassiske krimi typisk sætter skel mellem forbryder og opdager og lader opdageren være en intellektuelt overlegen person, er detektiven i den hårdkogte krimi i langt højere grad en del af miljøet, færdes i de samme grimme gader og har de samme tvivlsomme bekendte.

Inspector Barnaby

Billede fra tv-serien Inspector Barnaby – klassisk engelsk krimi.

I mere moderne tider er der opstået et hav af sub-genrer indenfor krimier. Bl.a. er genren “the crime thriller” blevet meget populær. Hvor den klassiske engelske og hårdkogte amerikanske form fokuserer på opklaringen – hver på hver sin måde – er det snarere forbrydelsen, der står i centrum for krimithrilleren. Såvel efterforskning som efterforskere står svagere, også selv om efterforskerne ofte er udsat for trusler eller fare. Karakterernes psykologi er afgørende – spørgsmålet om, hvor langt de vil gå.

En anden anerkendt krimigenre er de samfundskritiske krimier. Den samfundskritiske krimi vedkender sig sin åbenlyse holdning til visse aspekter i samfundet, som går på et kritisk socialt engagement. Hos Stieg Larsson er samfundskritikken fx en påtrængende faktor. I Mænd der hader kvinder (2005) er elementer fra Sveriges politiske, erhvervsmæssige og sociale historie indfiltret i plottets fiktive plan. Romanen leverer dermed en afsløring af korruption og ufine metoder i det private erhvervsliv og den offentlige forvaltning, og diskuterer sideløbende såvel pressens som retssystemets rolle.

Foruden ovennævnte krimigenrer (som jeg finder mest interessante), bør også nævnes genrer som historiske krimier og femikrimier. Sidstnævnte har de senere år vundet særlig populistisk indpas. Begrebet femikrimi henleder opmærksomheden på, at der også i krimiverdenen er en kønspolitisk dagsorden, både blandt forfattere og producenter, i temaer og synsvinkel og blandt modtagerne.

IT’S ALL ABOUT CHOICE
Efter en lettere gennemgang af de forskellige krimigenrer, har jeg ændret holdning til, hvilken genre jeg ønsker at anvende i mit scenarie. Jeg var i starten overbevist om, at jeg ville planlægge scenariet med hovedvægt på suspense og krimithriller, men egentligt finder jeg de samfundsorienterede krimier langt mere interessante. Foruden selve forbrydelsen, finder jeg det interessant med sub-temaer som anvendes dels til at underbygge scenariets handling og fortolkning, men ser det også som en interessant måde at formidle plottet på, så det ikke fremstår endimensionelt.

Nu har jeg altså genre på plads. Min grundlæggende idé til scenariets plot har jeg fortsat, men den mangler endnu at tage form. Men at være afklaret med hvilken konkret genre jeg skal udvikle idéen i, har klart gjort det nemmere at fortsætte med idéens videre tilblivelse.

Jeg er endnu ikke sikker på, hvad næste emne i denne føljeton bliver. Måske noget mere konkret om handlingens tema, plot, geografiske placering eller karakterer m.m. Vi får se.

Reklamer

9 comments on “Research af krimigenren – til scenarieprojekt

 1. Niels Bo Frank Christiansen
  19. april 2013

  Jeg er faktisk sat til, at udforme et “Murder Mystery” scenario, der skal foregå i Las Vegas anno 1952. Det skal foregå på et Casino med prominente gæster. Det må ikke have okkulte relationer. Input er velkommen:)

  • Rasmus Alstrup
   19. april 2013

   Spændende, Niels Bo. Nu bliver jeg lidt nysgerrig efter at vide, hvem det er til? 😉

   Men, ved historiske krimier (som det jo er i et vist omfang) er der være visse krav som bør være opfyldte, ift. “settingen”. Det grundlæggende, faktuelle stof skal være i overensstemmelse med, hvad den historiske “forskning” kan dokumentere – uden at der nødvendigvis er belæg for alle detaljer. Tids-, person- og stedsangivelser skal være korrekte eller sandsynlige.

   Helt overordnet adskiller den historiske krimi sig fra den samtidige ved, at signalementet af en bestemt periode og et bestemt miljø er en uundværlig bærepille. Desto mere autentisk settingen fremstår, desto mere troværdig bliver scenariet.

   Mht. selve mordmysteriet, kan du ikke fortælle lidt mere om egne tanker, og de præmisser du har at skrive scenariet ud fra?

 2. johsbusted
  21. april 2013

  He, jeg skulle lige til at skrive et blogindlæg om “investigation-problemet”, som handler om hvordan vi, når vi spiller efterforskning, undgår at spillet går i stå fordi vi ikke regner plottet ud eller slår det rigtige på et skill-tjek.

  Krimi er selvfølgelig ikke investigation, det kan havde nogen investigation-elementer. Derfor synes jeg du skal læse Mikkel Bækgaards Løgstør (http://alexandria.dk/data?scenarie=3349).

  Derudover er Viking Con den første næste større con. Der er synopsis deadline: 20 maj og aflevering: 18 august.

  Måske skal du gå efter at skrive til VC, der er virkelig lang lang tid til Fastavals aflevering engang i februar 2014(!).

  • Thais Munk
   21. april 2013

   Derudover er der Con2 (i Hillerød i januar), som jeg gerne vil anbefale. Der bliver man vitterligt nusset i nakken som forfatter 🙂

   • Rasmus Alstrup
    21. april 2013

    Con2 har jeg kun læst (positivt) om. Vil da huske den, men ikke sikker jeg får skrevet noget dertil… Vi får se 🙂

  • Rasmus Alstrup
   21. april 2013

   Har engang tidligere skimtet Løgstør, og det er bestemt noget jeg vil snuse til igen.

   I øvrigt vil jeg se frem til et blogindlæg om investigation og best practice. I min AD&D kampagne spillerne ret hardcore investigation, og det giver afgjort visse udfordringer til tider.

 3. Jonas
  21. april 2013

  hej Rasmus

  Fedt at du har con-scenarieforfatter i maven. 2013-2014 er helt sikker året at tage fat. Du kan deltage i tre vidt forskellige konkurrencer:

  – der er Fastaval og de gyldne pingviner,
  – det frække alternativ Særimner hvor præmien er en billet til en udenlandsk rollespilskongres hvor scenariet bliver sat op
  – og sidst (http://forum2013.dk/?page_id=98), men ikke mindst, har Viking Con hevet den helt store præmie op af posen: En flybillet til USA og en tur på Dreamation (www.viking-con.dk/)

  Desuden vil jeg anbefale dig at læse Kristian Bach Petersens “Thorvald Stauning – Varulvejæger” (http://alexandria.dk/data?scenarie=3767) fra dette års Fastaval da den rummer en lille perle af et virkemiddel til løsning af investigation-problemet.

  Jonas

  • Rasmus Alstrup
   22. april 2013

   Hej Jonas. Mange tak for forslag!

   Projekt Særimmer lyder meget interessant, dog er det nært forestående ift. til mit langsomme “get things done” univers. Jeg er orienteret om Viking Cons store scenarie-konkurrence i år, som virkelig er et fantastisk incitament for at komme igang.

   • Jonas
    22. april 2013

    Absolut. Hatten af for Viking Con for virkeligt at satse på rollespillet i år. Uanset er jeg sikker på at det nok skal blive (det har i hvert fald allerede været) et forrygende rollespilsår.

    Jonas

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 19. april 2013 by in Udenfor kategori.
%d bloggers like this: