Strange Currencies

Endnu en blog om rollespil…

AD&D 1E: Setting – del 1

Maps and Legends – følg min AD&D 1E kampagne her på bloggen, hvor jeg løbende skriver om de tanker og projekter jeg har gang i, og selvfølgelig spilrapporter.

Jeg er endelig ved at have dannet ramme for min subsetting. Jeg anvender Ravenloft-settingen overordnet set, men kampagnen tager udgangspunkt i mindre lokale egne og tilstræbes ikke en episk indgangsvinkel i handlingen.

Nedenfor beskrives nogle overordnede træk ved Ravenloft som setting.

Udefinerede Elementer
Ravenlofts terminologi er i egentlig forstand aldrig blevet defineret, og er derfor åben for den enkelte DM. Forskellige udgivelser af settingen rummer hver deres mulige oprindelse af verdenen, men ingen lægger sig fast i sit oplæg. Fx nævnes der i Manual of the Planes (1E) at Ravenloft er en “demiplane” af The Deep Ethereal og er tilbagetrukket til et “mørkt hjørne” hvor ingen kan se det. I 2E fremlægges tesen i Domain of Dread at Ravenloft er et subplan som eksisterer i en “lomme” udelukket fra The Ethereal Plane og “hænger” afskåret for sig selv, og slutteligt byder 4E ind med en helt anden tese.

Der er andre interessante elementer i settingen som ej heller er defineret. Settingen beskriver “outlanders” som personer der ankommer til verdenen “udefra”. Måden hvorpå de kan komme dertil vides ikke – dog lægger settingen op til, at det muligvis kan skyldes forfejlet magi, et artefakt aka en “one-way portal” eller måske endda “The Mist” som forfører intetanende personer til sig fra andre verdener. Ofte ankommer disse outlanders i en anden modestil eller med ukendte mekaniske genstande m.m., og af lokalbefolkningen udstødes grundet deres underlige og anderledes væremåde. Derfor ender mange outlanders i en trist tilværelse, hvor de forgæves søger efter en vej hjem og lever et liv i eksil og udelukkelse.

En anden interessant vinkling på Ravenloft-settingen er, om personerne i verdenen overhovedet er virkelige eller bare en manifestation af “The Mist”, om personerne er sjæle som er fortabte uden de ved det, at Ravenloft er en skyggeverden man kan drages ind i på forskellig vis som i en drøm i drømmen.

Gothic Horror and Low Fantasy
Ravenloft-settingen er gothic horror. Jeg vil ikke begå mig videre ind på denne definering foruden angivne link, som jeg syntes opsummerer det ganske hæderligt.

Derudover et Ravenloft low fantasy. Befolkningen kender intet til magi, ser sjældent andre racer end mennesket og er uvidende om ophavet bag den gennemsyrede ondskab (Darklords, Dark Power og The Mist) som styrer samfundet. Hænder det, at de udsættes for mørkets rædsler, da ender mange ofte som sindssyge og gemmes væk på etablerede sanatorier. Settingen til Ravenloft anvender et udvidet saving throw system til at styre mekanikken med konfronteringen af mørkets magter, og disse hedder “Fear, Horror and Madness“.

Overordnet kan siges, at folks adfærd i Ravenloft bærer præg af de generelt er intetanende om den egentlige virkelighed, og hvis endelig de møder “mystiske fænomener” henkaster de det blot med et træk på skulderen som om intet var hændt.

Religion
Kort skal nævnes, at Clerics i Ravenloft-settingen har det… udfordrende. Guderne kan ikke trænge igennem med deres velsignelser til klerken. Dette er ikke yderligere defineret, men begrundes med, at Guderne ikke kan trænge igennem “The Mist” eller at Ravenlofts placering i universet er hinsides rækkevidde.

Ravenloft-settingen beskriver bl.a. “problematikken” således:

When a cleric enters Ravenloft from another world, she immediately feels a hollowness slip into her heart, a void that the strength and compassion of her deity once filled. Although clerics continue to receive the blessings of their divine patrons, they no longer feel their gods at their side. This absence often causes clerics new to the Land of Mists to suffer crises of faith or pass through periods of deep depression.

For natives of the Land of Mists, this remoteness is perfectly normal; they expect the gods to be distant and inscrutable as a matter of common sense. Some clerics in Ravenloft claim to be the direct vessel of their respective deities, but these folk are widely regarded as madmen and false messiahs.

Mine tanker og ændringer til settingen
For ikke at denne blogpost skal blive for lang, deler jeg den i to og skriver næste gang om de tilføjelser jeg gør ift. settingen.

Reklamer

One comment on “AD&D 1E: Setting – del 1

  1. Pingback: AD&D 1E: Setting, del 2 (egne tilføjelser) |

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 6. november 2012 by in Udenfor kategori.
%d bloggers like this: